Star Wars legetøj: Et overblik

Historien om det “moderne” legetøj starter hos Star Wars. Og hvilket bedre tidspunkt at danne sig et overblik end nu, hvor The Mandalorian kører på Disney+ og Rise of Skywalker snart kommer i biografen? Her følger et hurtigt overblik over de største og mest kendte legetøjs-serier indenfor Star Wars universet.

Vintage Star Wars legetøj (1977-1985):
Man kan naturligvis ikke tale om Star Wars legetøj uden at starte i 1977, hos det lille firma Kenner. De sagde ja til at lave legetøjet efter at alle de store havde takket pænt nej – og firmaet blev kæmpestort pga det. Alt det Star Wars legetøj Kenner udgav er det vi nu om dage opfatter som det “originale” vintage Star Wars legetøj. Serien kørte fra 1977-1985, og omfattede både figurer, køretøjer og playsets.

Power of the Force (1995-2000):
10 år efter den originale linje stoppede, startede Hasbro op med Power of the Force. Hasbro havde opkøbt Kenner, så figurerne blev udgivet under Kenner-navnet, men blev produceret af Hasbro. Ligesom med den originale serie, blev der også udgivet maskiner og playsets i denne serie. Serien er forholdsvis nem at finde i uåbnede æsker, der nemt genkendes på de tydelige grønne/gule striber på indpakningen. Blandt samlere kaldes serien typisk blot for “potf”.

https://www.toysnloot.dk/product-tag/power-of-the-force/

Power of the Jedi (2000-2002):
For første gang blev kortene blandet, og figurer fra både de klassiske tre film samt den nye trilogi blev samlet under samme serie, der naturligvis var en fortsættelse af Power of the Force serien. Serien er kendt for forholdsvis høj kvalitet, men figurerne er ikke svære at finde.

The Saga Collection (2006-2007):
Serien her kombinerede figurer fra alle 6 film, og indeholdt alt i alt 74 figurer. Serien var primært tiltænkt som legetøj, men figurerne er generelt et step op i kvalitet i forhold til de foregående.

The Vintage Collection (2010-nu):
Så kom den endelig. Den første af de helt store samler-fokuserede Star Wars serier. The Vintage Collection udgiver stadig figurer, og fælles for dem alle er at pakke-designet er præcis som de originale fra Kenner. Serien kørte oprindeligt fra 2010-2013, men blev genstartet i 2018. Serien har både figurer og køretøjer, og dækker over alle film, serier og bøger udgivet i Star Wars universet.

https://www.toysnloot.dk/product-tag/vintage-collection/

The Black Series (2013-nu):
Denne serie er Hasbros forsøg på at fange en anden type samler. Ulig alle de andre serier, hvor figurerne er ca 10cm høje, så er denne serie ca 15cm høje – den “moderne” actionfigur standard. Figurerne er kendetegnet ved stilfulde sort/røde æsker, mange specialudgaver og kun enkelte fartøjer. Der er 100% fokus på samlerne fremfor børnene i denne serie.

https://www.toysnloot.dk/product-tag/black-series/

The Retro Collection (2019-frem?):
Det måtte jo ske. Retro Collection er genudgivelser af de helt originale Star Wars figurer fra Kenner – lavet så tæt på de originale som muligt, dog med enkelte forskelle så det er tydeligt for seriøse samlere at se forskel. Det er muligt serien fortsætter med flere figurer i løbet af 2020, men umiddelbart ser det ud til at Hasbro har fokus på at få de etablerede serier udvidet med de nye figurer fra Rise of Skywalker og Mandalorian.

https://www.toysnloot.dk/product-tag/retro-collection/

Det var en kort gennemgang af de største serier indenfor Star Wars legetøj. Der er naturligvis mange flere serier end disse udvalgte, men er man begyndende samler, ja, så går man ikke helt galt i byen ved at starte på en af disse.

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.