Grails: GI Joes USS Flagg

I dag begynder jeg en ny serie af artikler på sitet – grails! For dem der tænker “hvad i alverden er det?”, så er en grail, eller en gral, det der super-vilde stykke legetøj som samlerne kæmper om at få fat på. Det ultimativt vildeste og sjældneste fra en bestemt serie. Og ja, der kan godt være flere graler i samme serie.

Vi starter med det jeg selv kender aller-bedst, nemlig GI Joe. Tilbage i 1985 lavede Hasbro nemlig det der stadig i dag er det største stykke legetøj nogensinde lavet. GI Joes hangarskib, USS Flagg:

Æsken til USS Flag – og ja, der KAN være 6 F-14 Skystriker på skibet!

Skibet, der er baseret på det berømte hangarskib USS Nimitz, er over 2 meter langt, og har alle dage været ret eksklusivt, både pga størrelsen, men også pga prisen. i 1985 i USA kostede Flagg hele 110 dollars, men prisen er bare steget siden.

USS Flagg er opkaldt efter den originale leder af GI Joe, General Flagg – en mand der døde ret tidligt i Marvels tegneserie om GI Joe. Med til skibet fulgte en enkelt figur – Admiral Keel-Haul.

Sidste år fik jeg set Flagg i virkeligheden, da http://www.action-force.dk var på besøg på Sci-Fi Con i Randers – med en Flagg på display. Der er ikke mange af dem i Danmark, og de er alle importeret af samlere i nyere tid, da skibet aldrig kom til salg i landet i 80erne.

USS Flag på Sci-Fi Con i Randers – her fornemmer man virkelig HVOR stort det er.

Men hvordan fik man overhovedet den tanke i Hasbro at lave et så gigantisk, og dyrt, stykke legetøj?
Tja, skal man tro på Netflix’s The Toys That Made Us serie, så var det faktisk slet ikke planlagt som sådan, men bare to gutter der lavede en model for sjov – hvorefter chefen kom ind og sagde “lav det!”

Det skal dog siges at skibet ikke er bygget i korrekt skala i forhold til hvor stort et ægte hangarskib rent faktisk er. Hvis det var, ville USS Flagg have været over 20 meter langt. GI Joe figurerne er i 1:18 skala, mens Flagg er i 1:145 skala – hvilket fortæller lidt om hvor vanvittigt store USAs hangarskibe er, ikke?

80’erne var en fed tid, hvor der blev taget nogle chancer og rykket nogle grænser for hvor vildt legetøj kunne være – og er det ikke, i sidste ende, derfor så mange af os elsker 80’ernes legetøj?

Men prisen for en komplet USS Flagg nu om dage? Den må vi hellere lade være med at snakke om…

Original TV-reklame for USS Flagg fra 1986

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.