Spændende spørgsmål, ikke sandt? Hvem drømmer ikke om at have for mange penge stående i kælderen eller på loftet? Der er desværre ikke noget simpelt og ligetil svar, da gammelt legetøj kun har værdi hvis der er efterspørgsel på produktet. Ligesom med alt andet er det altså udbud og efterspørgsel der bestemmer prisen på tingene.
I rigtig mange år har man tænkt på samler-legetøj som værende f.x. gamle Tekno-biler eller Märklin-tog. Det er det til en vis grad stadigvæk, men i de sidste 5-10 år er der kommet en ny generation af samlere på banen. Folk som mig, der er begyndt at savne barndommens legetøj. Min generation voksede ikke op med Tekno-biler og Märklin-tog. Vi voksede op med Masters of the Universe, Transformers og Action Force. For mig, personligt, startede det helt tilbage i 1986, hvor jeg fik He-Man’s robot-ven, Roboto, af et par Amerikanske studerende på besøg i Danmark. Året efter dukkede He-Man og Skeletor og alle de andre op OVERALT i legetøjsbutikkerne, og alle drengene i klassen havde i hvert fald et par figurer.
Jeg kunne, og kan stadig, fortsætte i evigheder omkring mit eget legetøj, men det er en historie til en anden dag. Pointen her er at fortælle at det der hitter blandt samlere og nostalgikere nu om dage er 80’ernes legetøj. Men ikke det hele, og der er stor forskel på legetøjet. Lad os tage et eksempel alle kender til. Star Wars. Der har stort set været produceret Star Wars relateret legetøj siden 1977 og frem til nu, med en kort pause i 90’erne. Det er naturligvis åbenlyst at Kenners vintage Star Wars serie produceret til de tre originale film er den serie der er mest værdifuld for samlerne. Det er den ældste serie, det første action-legetøj og de første figurer i den nu nærmest standard 9 cm højde. Men selv her, internt i serien, er der figurer der er stort set intet værd, og figurer der er mange tusinde kroner værd – og nogle gange er det virkelig minimale forskellige som figurens hudfarve eller hvilken fabrik den er produceret i der er afgørende.
Helt generelt kan man sige følgende: Jo tættere en figur er på at se ud som om den er sprit ny, jo mere værd er den. Man skelner typisk mellem figurer der er “mint in box” (som ny, i kasse) eller “mint on card” (som ny, på papbaggrund), og så løse figurer. En løs figur skal naturligvis helst have stive led, alt sit udstyr og ikke have synlige skader.
Men hvilke figurer er det så der rent faktisk er interessante? Hvilke mærker skal man kigge efter, og hvordan finder man frem til dem der vil have de her ting? Det første spørgsmål er muligvis det sværeste at svare på, da dette skifter hele tiden. Meget generelt dog, kan man sige at hvis legetøjet havde medfølgende tegneserier, tegnefilm eller lignende i 80’erne (F.eks. Star Wars, Masters of the Universe, Action Force, My Little Pony og M.A.S.K.), så er der en rimelig chance for at det er interessant for en eller anden derude.
Sidder du nu og tænker “jamen, alt det der har jeg da et par flyttekasser stående af på loftet. Hvor i alverden skal jeg starte?” – så er den nemmeste løsning naturligvis at tage nogle billeder og sende mig en mail for at få et samlet tilbud. Men ellers er det i gang med at sortere ud hvilke brands der er, hvilket udstyr der er, hvad der hører til hvem og finde ud af hvad der er komplet, sammenligne priser og prøve at sælge tingene, enten individuelt eller samlet.