Hvad er en actionfigur?

“Det er IKKE en dukke, det er en ACTION FIGUR!” – frit citeret fra utallige unge drenge i historiens løb. Men hvad er en “action figur”, og hvor kommer det udtryk egentlig fra?

Det startede faktisk med Barbie, som alle jo nok kender. Barbie blev et kæmpe hit nærmest fra starten, og de forskellige firmaer begyndte at tænke over hvordan de kunne kopiere den succes over til drengenes legetøj. Resultatet kom i 1964, da Hasbro udgav den første, 30cm store, G.I. Joe figur. Allerede fra starten besluttede man at kalde den en action figur, da man mente at drengebørn absolut ikke gad have dukker.

GI Joe var oprindelig en ægte soldater-dukke – undskyld, actionfigur – men det ændrede sig i 1970. Faldende salg og militærets dalende popularitet pga Vietnam betød at fokus skiftede til eventyr fremfor krig, men det hjalp dog ikke for alvor, og linjen stoppede i midten af 70erne.

Få år senere skete der dog noget. Der kom en lille film kaldet Star Wars, og et lille legetøjsfirma kaldet Kenner vandt buddet om at lave merchandise. De besluttede sig for at skifte størrelse, inspireret af bl.a. Megos Cyborg-krigere, og tanken om at det var meget nemmere at lave fly og maskiner og køretøjer til mindre figurer. Chefen holdt sine fingre ude og sagde “så høje skal de være”, og derfor blev højden et lidt mærkeligt tal: 9.5cm. Star Wars figurerne var et KÆMPE hit, og det betød to ting: 1. Kenner blev pludselig et af verdens største legetøjsfirmaer og 2. 9.5cm blev en ny standard for actionfigurer.

I 1982 besluttede Hasbro sig at komme med i kampen, og relaunchede GI Joe, denne gang som 9.5cm høje figurer med masser af udstyr og køretøjer, nøjagtig ligesom Star Wars figurerne fra Kenner. Jeg er nok heller ikke den eneste knægt der har kombineret de to universer inde på barndomsværelset – de passede jo fint sammen i størrelsen!

1980erne var uden tvivl actionfigurens guldalder. Udover Star Wars og GI Joe figurerne dukkede He-Man og hans Masters of the Universe op ud af ingenting (og forsvandt lige så pludseligt igen). Der var Dino Riders, Starcom, Transformers, Crystar, Rom, Bravestarr, Micronauts, MASK, Wrestlers, Marvel Heroes, Thundercats og, ja, Teenage Mutant Ninja Turtles nåede faktisk også lige præcis at ride med på slutningen af bølgen i 1989.

Som en sørgelig konsekvens af computerens indtog i 90erne stoppede langt de fleste af de her franchises dog ret hurtigt. GI Joe stoppede i 1994, Starcom kom og forsvandt i 1987/88, MASK var fra 85-88, Masters stoppede i 87 og så videre og så videre. Javist, der var da også legetøj i 90erne – Turtles fortsatte, Trash Bag Bunch, Mighty Max, Skeleton Warriors, Kenners Batman-serie, Marvel Super-Heroes osv – men det døde stille og roligt ud i løbet af 90erne. Mange af serierne har udgivet enkelte figurer i løbet af årene, primært tiltænkt alle os nostalgikere, men ellers har actionfigurene været lidt overset de sidste 20 år. Jovist, Star Wars har været godt i gang med bl.a. Black Series og Vintage Collection, Marvel har udgivet masser af merchandise og Transformers er stadig godt i gang, men det er andre ting og andre typer af legetøj der dominerer markedet nu om dage.

Spørgsmålet er om actionfigurer kommer tilbage på et tidspunkt, eller om os der var børn i 80erne og 90erne vil være de eneste der oplevede den form for leg? Mange siger at børn slet ikke leger længere, at de vokser fra legetøj meget tidligere end før, men det er da en sørgelig tendens. Legetøj giver børn fantasi, og uden fantasi, hvad er vi så?

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.